background

Fraai vormgegeven fotoboekje

Pala, van boom tot baal


Pala Banda-Ambon, nootmuskaat. Sinds het einde van de 16e eeuw, gedurende lange tijd, met geweld bevochten door Portugezen, Britten en Nederlanders.

Nootmuskaat (pala) is een specerij (rempah), afkomstig van de muskaatboom (Myristica fragrans). De Banda-eilanden bieden de juiste combinatie van bodemgesteldheid, temperatuur en luchtvochtigheid voor een uitstekende kwaliteit nootmuskaat.Van buiten naar binnen bestaat de nootmuskaatvrucht uit een vlezige, okergele, abrikoosachtige buitenschil. Daaronder bevindt zich een zaadmantel, meestal rood-oranje maar soms ook licht-geel; de gedroogde vorm van de zaadmantel is bekend als foelie (fuli). De zaadmantel omhult een harde bast; binnen die bast huist de muskaatnoot.

PT Kamboti Rempah Maluku koopt de nootmuskaten rechtstreeks in bij boeren (tani) op onder meer Banda Besar. Een pakketboot vervoert de nootmuskaten in balen vanuit de haven van Banda Neira rechtstreeks naar Kamboti op Ambon.


Het fraai vormgegeven fotoboekje "Pala, van boom tot baal" geeft een globaal proces van pluk tot export en is een leuk cadeau voor een ieder met een warm hart voor tani pala op Maluku.


Het fotoboekje (10x14cm, 28 pagina's, glanzende afwerking) is te koop voor €29,99 *1). Levertijd: circa 14 dagen. Bestelling door een e-mail (uw naam + postcode) te sturen aan <john@johnvanderkaap.nl> onder gelijktijdige betaling van €29,99 naar NL67RABO0364157704 t.n.v. Stichting TitanE  o.v.v. uw naam+postcode en "Pala, van boom tot baal".


*1) Verantwoording van de kosten. €15,50 productiekosten; €2,50 beschermende enveloppe; €1,25 verzendkosten; en €10,74 als opbrengst t.b.v. een door de Stichting TitanE te benoemen doel op Maluku ... in overleg zelfs ten behoeve van uw eigen doel op Maluku.


home